Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
In a big big world... - Over Stephen Hawking en onbegrijpelijke zaken
In a big big world...

Description
My Links

* Home
* My Profile
* Weblog Archives
* Friends

Over Stephen Hawking en onbegrijpelijke zaken

Een paar weken geleden heb ik echt een prachtige film gezien op Netflix: The Theory of Everything. Prachtig! Een verromantiseerd verhaal over het leven van Stephen Hawking.

Je weet wel die wetenschapper die iets met black holes ontdekt heeft, dat hij later weer verlegd heeft en allemaal moeilijke dingen heeft gezegd over dingen waarvan ik het bestaan niet af weet... op dit moment is het me nóg onduidelijker waar hij mee bezig is.

Tijdens zijn studie kwamen ze er al achter dat hij ALS heeft, een ziekte waardoor je spieren het opgeven. Iets met zenuwen en spieren... ingewikkeld, men is er nog niet achter hoe het komt en kunnen het helaas ook nog niet genezen.

Stephen kreeg in dezelfde tijd als zijn diagnose (op de universiteit van Cambridge) een relatie met Jane, met wie hij (ook al kon hij op het laatst niet meer lopen en zat hij al lang in een rolstoel) 3 kinderen gebakken heeft. Jane heeft voor hem gezorgd, (het is haar verhaal, dus uiteraard komt zij er goed uit...) maar uiteindelijk zijn ze toch gescheiden en heeft Stephen al kwijlend en in die electrische rolstoel toch nog via zijn hight tech spraakcomputer "I do" gezegd tegen een zuster die hem verzorgde.

En zeg nou eerlijk... onbegrijpelijk allemaal. Die zwarte gaten, die verschrikkelijke ziekte, die kinderen bakken terwijl je denkt "hoe-zit-dat-daar-beneden-dan" én dat getrouw. Maar vorig jaar, 2016, op 1 december heeft meneer Hawking (hij had Sir kunnen zijn, maar hij wilde niet) een open brief geschreven aan The Guardian. En daar schrijft hij heel begrijpelijk dat we om ons heen moeten kijken naar waar de meerderheid voor stemt: Brexit, Trump... ondanks alle tegengestelde adviezen van experts en toonaangevende celebrities. "De" mensen zijn het zat. Ze zitten niet te wachten op Mandela (hoop), maar op daden.

Dankzij moderne communicatiemiddelen (er zijn meer mensen met een telefoontje dan mensen met toegang tot schoon drinkwater) weet je wat er in de wereld speelt. Zie je Brangelina scheiden, zie je de fantastische huizen in Hollywood van binnen en zie je dat je vrienden een fan-tas-tisch leven hebben.

Maar mensen vergeten het grote plaatje. De enige die iets aan jóuw situatie kan veranderen, dat ben jij.

En de mensen die het grotere plaatje wel zien, zijn eigenlijk verplicht de mensen die dat bewustzijn nog niet hebben, te begeleiden om die zelfontwikkeling aan te gaan.

Stephen zegt: "We now have the technology to destroy the planet on which we live, but have not yet developed the ability to escape it. Perhaps in a few hundred years, we will have established human colonies amid the stars, but right now we only have one planet, and we need to work together to protect it. To do that, we need to break down, not build up, barriers within and between nations. If we are to stand a chance of doing that, the world’s leaders need to acknowledge that they have failed and are failing the many. With resources increasingly concentrated in the hands of a few, we are going to have to learn to share far more than at present."

Papegaaitje leef je nog? Ja meneer Trump, met het aanvaarden van jouw functie, op dat al dan niet volle plein, heb je een verantwoordelijkheid op je schouders genomen die je helemaal niet wilt. Want jij bent gewend om mensen klein te houden. En geef je eens ongelijk. Dat heeft je tot nu toe echt prima resultaten opgeleverd.

Het is alleen zo jammer dat alle mensen die de USA weer great willen maken uiteindelijk van een koude kermis thuis komen. Want meneer Trump lijkt niet het besef te hebben dat het aan de andere kant ten koste gaat van andere zaken/landen/de wereld/de planeet. Hij snapt denk ik niet goed wat meneer Hawking uit probeert te leggen... want zoals Lee Towers zingt: "This is the moment" (of was het Rene Froger? Al die mannen met dat gekke haar ook...)

Daarom probeer ik op mijn manier mensen bewust te maken van het feit dat wij het dan maar op moeten knappen. Doe eens iets voor een ander, organiseer je eigen leven, wees het allerbeste voorbeeld voor de volgende generatie (en omdat ik mezelf niet als een best voorbeeld zie, plant ik me maar niet voort), zuig alle informatie op voordat je anderen of iets tekort doet met jouw mening, leer anderen dingen zodat zij verder komen, probeer bewust met grondstoffen en mensen om te gaan, realiseer je hoeveel je neemt en geeft.... en geef daar het goede voorbeeld in... Ik doe mijn best, doe je mee? Het artikel vind je trouwens hier: ARTIKEL THE GUARDIAN

Posted: 16:44, 18/2/2017
Add Comment

<- Last Page | Next Page ->